De Border Terriër

Het ras

De Border Terriër, afkomstig uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland, is een kleine ruigharige hond die goed in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm bewaard is gebleven. Het werk van dit laatst overgebleven werkende terriër ras bestond uit het jagen op vos, das, marter en kleiner wild. Hoewel de jacht op vos en marter tegenwoordig verboden is, wordt de Border Terriër tot op heden nog steeds gebruikt bij de vossenjacht.

Dit geeft de Border Terriër een heel aparte plaats in de terriër groep.
Bij welk ras ziet men de keurmeester op een tentoonstelling de dikte en losheid van het vel beoordelen en met beide handen de hond omspannen net achter de schouders?

Beide punten zijn essentieel voor een werkhond: de dikke huid beschermt tegen beten, en een hond met een te grote borstomvang zou kunnen blijven steken in een nauwe vossenpijp. Even belangrijk is de vereiste ruglengte zonder welke de hond de flexibiliteit mist die nodig is bij het ondergronds manoeuvreren. Tamelijk lange benen met goede hoekingen, veel kracht in de achterhand en een goede conditie, zijn noodzakelijk om de paarden en de meute foxhonden tijdens de jacht te kunnen volgen.

De Border Terriër heeft kenmerkend een otterachtig hoofdje, compacte voetjes (vergelijk kattenvoetjes), het dichtvallende oor (bescherming van de gehoorgang), het geweldig sterke gebit en de relatief korte, stevige staart.

Op de website van de NBTC is de volledige FCI rasstandaard opgenomen.

(deze door DDL bewerkte tekst is ontleend aan de NBTC website en andere bronnen)

De gezinshond


De Border Terriër is zeker geen moeilijk op te voeden hond. Hij leert snel en is nieuwsgierig, slim en oplettend. Hij doet graag zijn best voor de baas en is zeer aanhankelijk en op hem gesteld. Het is een blije, vrolijke en huiselijke hond die veel beweging nodig heeft en als hij die krijgt ook veel rust en inschikkelijkheid in zich heeft. 
Hij geniet van heerlijk loom dutten in zijn eigen bench of mand, maar klimt ook graag lekker bij de baas op schoot of tegen hem aan op de bank.

Een goed opgevoede Border Terriër gehoorzaamt als hij binnen het gezin consequent wordt behandeld. Toch moeten wij zijn achtergrond en instinct goed leren begrijpen. Zijn ware terriëraard verloochent zich niet. Soms prevaleert zijn eigen wil en heeft hij even geen boodschap aan uw commando’s.

In het leven van alledag is de Border Terriër een puur, ongecompliceerd hondje dat het heerlijk vindt om lange wandelingen te maken of te ravotten, maar dat zich er ook tevreden mee stelt als dat even niet kan. Wie echter meent dat de Border genoeg heeft aan dag in dag uit 3 x daags een blokje om, doet hem vreselijk te kort.