Ruby Hills Emerald Enjoy – Emma

Het begin

Toen Emma II bij ons kwam wonen als pup van acht weken, voelden wij ons intens blij.

Ze vulde de enorme leegte die Emma I bij ons had achtergelaten, net twee maanden daarvoor. Toch was het ook een shock, een soort wervelwind in huis…. Wat een temperament en pit in dat kleine hondje! Wat een attitude! “Kijk mij nou”.

Graag zette zij, nog ongeremd, haar vlijmscherpe tandjes in onze handen. Ze eiste (en kreeg) heel veel spelaandacht want ze had een enorme energie. Voor niets en niemand bang verkenden we ook al snel de buitenwereld, maar Amsterdam is toch wat anders dan haar rustige geboorteplaats, de bosrijke omgeving van Haaren. Een tram of vrachtwagen was toch echt even schrikken, brom- en racefietsen of hardlopers werden flink afgeblaft.

Emma voelde zich snel thuis bij ons en leerde haar (en onze) eerste gewoontes kennen.

Snel regelden wij oppas (via internet: hondenoppas.nl) voor de middagen waarop Peter af en toe niet thuis kon zijn en zochten we de eerste puppytraining op.

De hondenoppas bleek een uitkomst te zijn, het verrijkte Emma’s wereld enorm. Het was een geruststellende gedachte dat de hond meteen met verschillende mensen leerde omgaan. Wij wisten ons ervan verzekerd dat we de pup niet alleen hoefden te laten en er ook geen vernielingen in huis werden aangericht. Voor een pup is een half uurtje alleen zijn al een opgave. Eenmaal opgegroeid is een paar uurtjes thuisblijven geen probleem meer, maar nog altijd is er goed contact met de verschillende oppasdames, die soms nog ‘s avonds oppassen als we wat langer weg zijn. Ook gaat Emma heel graag een middagje spelen bij haar hartsvriendin Milah (Schotse Collie), die wij zo hebben leren kennen. Na zo’n oppas sessie is er altijd een enorme rust in huis, omdat Emma even moet bijslapen….

De puppytraining is van groot belang

Eigenlijk is het vooral een training voor de baas, die precies moet leren begrijpen hoe de goede samenwerking ontstaat met het gedrag en de reacties van de hond.

Twee cursussen bij Olivier Wiegmans brachten uitkomst.

Het is niet meer het oude concept van corrigeren, maar het gaat juist om het positief belonen en het negeren van ongewenst gedrag. Dit moet worden toegepast met grote consequentheid door alle gezinsleden (en in ons geval ook door de oppasdames) en dan is het resultaat echt verbluffend. Zo leert de hond precies wat van hem verwacht wordt en hij leert tevens wanneer (of met welk gedrag) hij geen succes heeft.

De hond leert ook goed op de baas te letten en zal zich tal van situaties herinneren.

Emma reageerde aanvankelijk enorm fel op sommige andere honden, vooral van groter formaat. Soms was het een idee van “ik wil spelen”, soms was het meer “ik wil bazen”. Olivier leerde ons hoe daarmee om te gaan en geleidelijk aan gaat ze rustiger om met andere honden. Ook leren de baasjes inzien welke situaties ze kunnen vermijden.

Een mooi voorbeeld is ook het kabaal dat Emma maakte rondom haar etenstijd.

Het was natuurlijk puur enthousiasme maar we leerden op de cursus “kabaal is geen eten”, en dan gingen we gewoon weer in de kamer zitten. Nadat de hond zich (eerst na enig protest) rustiger was gaan gedragen, probeerden we het opnieuw.

Zo ontstond er binnen enkele dagen een veel rustiger situatie rondom etenstijd en tegenwoordig weet de hond dat lawaai helemaal geen zin heeft en is het voor de baasjes een stuk prettiger om eten te geven.

Bijzonder is een van de eindtests op de tweede cursus, die van “baas verstopt zich en de hond zoekt de baas”. Elke hond zal gaan zoeken waar de baas gebleven is, volgt geursporen en geluiden, maar Emma bleef netjes bij de instructrice. Dat had ze zichzelf aangeleerd in haar situatie met de oppasdames, “als de baas weg is blijf ik bij mijn oppas”.

Het is echt geweldig om zo samen met je hond te leren!

Meer moeite gaf de ringtraining

Voor deelname aan hondenshows en -keuringen is een goede ringtraining van belang, zodat baas en hond weten wat er dan van hen wordt verwacht. Dat viel bij Emma nog niet mee! Net als bij eerdere cursussen wilde ze graag de andere honden, allemaal een paar formaten groter, toeblaffen. Liep ze voorop dan ging het beter, al had ze snel in de gaten dat ze ook achterwaarts haar invloed wel kon doen gelden.

Het merkwaardige is dat haar gedrag heel normaal wordt bij honden van gelijke soort (en formaat), dat merkten we op de dagen van de NBTC.

We hebben uiteindelijk in twee cursussen alles kunnen leren wat nodig is, maar de eigen wil van ons Bordertje laat zich hier nog gemakkelijk gelden. Geen van de trainers heeft dit gedrag kunnen verklaren maar gelukkig zijn alle Borders ongeveer van gelijk formaat zodat er op de shows in de ring geen probleem hoeft te zijn. Wat blijft is dat ze soms in de ring een attitude heeft van “kijk mij nou eens”, althans zo denken wij, en dan de connectie met de baas weer even kwijt is. Het blijft een avontuur.

Opvoeding

Wij hebben Emma geleerd dat ze nooit iets krijgt wanneer wij aan tafel zitten te eten; ze gaat dan rustig op haar plaats liggen en krijgt eventjes geen aandacht. Haar Italiaanse vrienden hebben een heel andere houding als we daar zijn en ze probeert dat over te nemen, maar begrijpt onze consequentheid die nog altijd sterker is gebleken.

Wat opvalt is dat Emma altijd probeert te zoeken naar de zwakste schakel om haar grenzen te verleggen. Het is van belang daar alert op te zijn.

Onze hond gaat mee op reis en komt onderweg in hotels en restaurants waar ze zich netjes moet gedragen. We hebben haar dat van begin af aan geleerd en het blijft leren… Laatst had ze van onder de tafel ongezien toch zomaar een broodje gepikt van onderop de kaastrolley!DutchDockLands Roselyn Hortense – Rosa

geboren op 20 december 2015, dochter van Emma en Viggen

info wordt bewerkt en aangevuld